
Helt på lavplan arbejdes der med fem smage, som er et godt redskab lige at tjekke af i hovedet, mens du smager til. Det er salt, sødt, surt, bitter og umami. Umami er denne her smag, som vi i tidernes morgen (eller firserne om man vil) gladeligt puttede i stort set alt, under det ikke særligt specifikke navn "Det tredje krydderi". I dag vil jeg anbefale at bruge noget andet, end det kemisk fremstillede krydderi, for umami-smagen findes i flere fødevarer.
Jeg vil lave en hurtig liste over de forskellige smagsgivere, som jeg bruger indenfor hver af de fem smage.
Salt:
Salt er mange ting! Men jeg er ikke kommet så langt i mine eksperimenter med salt, andet end flagesalt og røget salt.. Har du et tip? Kommentarfeltet er for neden :)
Sødt:
Sukker
Honning
Ribsgelé
Lakridssirup
Surt:
Citronsaft
Eddike
Balsamicoeddike
Æblecidereddike
Bittert:
Mørk chokolade
Oliven
Umami:
Kød
Ost (måske er det derfor jeg elsker parmesan som intet andet?)
Tomat (i særdeleshed tomatpuré)
Bittert - Kaffe (evt. instant)
SvarSletUmami - Svampesoya (få en af dine svenske forbindelser til at hive en flaske med hjem fra MaxiICA)