mandag den 5. marts 2012

Om at smage til...

Min glæde for at lave mad blev først rigtigt stor, da jeg lærte at smage til. Jeg er på ingen måde ekspert på hele smagsspektret, men skriver her nogle tips ned, som har hjulpet mig. Og så vil jeg vildt gerne have dine tips i kommentarfeltet!



Helt på lavplan arbejdes der med fem smage, som er et godt redskab lige at tjekke af i hovedet, mens du smager til. Det er salt, sødt, surt, bitter og umami. Umami er denne her smag, som vi i tidernes morgen (eller firserne om man vil) gladeligt puttede i stort set alt, under det ikke særligt specifikke navn "Det tredje krydderi". I dag vil jeg anbefale at bruge noget andet, end det kemisk fremstillede krydderi, for umami-smagen findes i flere fødevarer.

Jeg vil lave en hurtig liste over de forskellige smagsgivere, som jeg bruger indenfor hver af de fem smage.

Salt:
Salt er mange ting! Men jeg er ikke kommet så langt i mine eksperimenter med salt, andet end flagesalt og røget salt.. Har du et tip? Kommentarfeltet er for neden :)

Sødt:
Sukker
Honning
Ribsgelé
Lakridssirup

Surt:
Citronsaft
Eddike
Balsamicoeddike
Æblecidereddike

Bittert:
Mørk chokolade
Oliven

Umami:
Kød
Ost (måske er det derfor jeg elsker parmesan som intet andet?)
Tomat (i særdeleshed tomatpuré)

1 kommentar:

  1. Bittert - Kaffe (evt. instant)

    Umami - Svampesoya (få en af dine svenske forbindelser til at hive en flaske med hjem fra MaxiICA)

    SvarSlet