onsdag den 20. juni 2012

Hyldeblomstsaft

Hyldeblomst-ekstravaganza!

Jeg har været så heldig at modtage to hele bæreposer fyldt med hyldeblomster fra Fyns land - da det her markerer min allerførste færden ud i hyldeblomstens verden, må du meget gerne skrive noter og gode råd, hvis du har!

Jeg skriver, hvad jeg vil gøre næste gang på baggrund af, hvad jeg rodede mig ud i denne omgang.

Hyldeblomstsaft (enkel):
Hyldeblomster (40 skærme)
Sukker (1 kg)
Citroner (6 stk økologiske/ikke overfladebehandlede)
Vand (2 liter)

- Hyldeblomster pustes rene - du må ikke vaske dem, bare ryste og puste (så mange du nu har - jeg kan personligt ikke hitte ud af alt det her med at tælle skærme.. noget med noget forskellig størrelse osv. - HVIS du kan finde ud af det med skærmene, bliver det klart mere enkelt, og så kan du følge mængdeangivelserne i parentes*).
- Skær så meget af stilkene af, som du kan komme til - der er nemlig bitterstof i og det kan gøre det til en kedelig saft. Put dem op i en gryde eller en skål af stål (heromkring er det en god idé at gøre plads i køleskabet, for det er svært, når du står med fyldte gryder og ingen plads i køleren..)
 - Du skal bruge lige så meget vand, som du har hyldeblomster sådan ca., så fyld kogekedlen op og hæld kogende vand over blomsterne til det dækker dem (gerne plus lidt mere). Husk at holde øje med hvor meget vand du putter i! For det bestemmer nemlig hvor meget sukker og citron du skal have i.
- Skynd dig at smide sukker og citron i - du skal bruge 500 g sukker for hver liter vand og 3 citroner pr liter - citronerne er vigtige!! De trækker smagen ud af hyldeblomsterne - der er KÆMPE forskel!!
- Nu skal de hele ind i køleskabet at stå i 3-4 dage (jep, uden at blive kogt op eller noget).
- Tag et dørslag, læg et viskestykke i og hæld væsken fra.
- Tag alt hvad du nu lige har, som du tænker holder tæt og er godt til saft (halv liters sodavandsflasker er perfekt, hvis du vil smide det i fryseren) - skyld flaskerne i Atamon.
- Hæld saften på. Her hjælper sådan en lille sag her (lige købt i dag!) => => => => => => => => => => => => =>
- Stil den køligt eller frys den.

*Den enkle: skærme, citron i tynde skiver og sukker puttes i stålgryde, overhældes med kogende vand og stilles overdækket i køleskabet. Bum. Følg herefter den anden opskrift.

Hyldeblomstsirup:
2 dl koncentreret hyldeblomstsaft
200 g sukker
1-2 citroner

Kog hyldeblomstsaft og sukker ind (det må ikke blive for tykt!) og smag til med citron. Og gør så dig selv den tjeneste at google opskrifter med hyldeblomstsirup.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar