søndag den 26. februar 2012

Davids Bondesuppe

Den her suppe er en af de der supper, som mætter rigtigt godt. Der er en ordentlig *øvfuld grøntsager, bønner og kød i, og så ser det hele megablæret ud, fordi det ligger i en forholdsvist klar suppe. Den smager som ting skal smage, når man har været ude en hel dag, hvor det er koldt og klart, og hvor man alligevel har en snigende fornemmelse af, at foråret alligevel er på vej.

Først skal der lige laves en grundsuppe og så skal selve bondesuppen laves på det - det er måske lidt mere tidskrævende end som så, men resultatet bliver seriøst også derefter. Når først suppen er kommet over kan du chille de par timer, som den skal stå at koge for sig selv (eller bage lækkert brød til suppen, hvis du er rigtigt ambitiøs). Men here goes!

Suppe nr. 1:
2 eller flere marv ben
1kg oksekød (tykkam, bryst eller bov eller noget andet der kan koges)

Benene brunes af i ovnen på et fad ved grill og højeste varme, og tages ud når de er blevet brune (de må gerne være endnu brunere end på billedet).
Ben og kød puttes derefter i en stor gryde og dækkes med vand. Så bringes det i kog.
Når det koger begynder det at skumme - det skum skal fjernes. Det nemmeste er at gøre det med en hulske, men hvis du ikke ejer sådan en, kan du bare bruge en almindelig ske.


Når skummet er fjernet tilsætter du følgende grøntsager, der er skåret helt groft:

2 løg
2 porrer
En halv knoldselleri
2 bladselleri
4 gulerødder
3 pastinak
en håndfuld timian
en stor stilk rosmarin
10 peberkorn

Nu skal det koge i 1½ til 2 timer (her er der fri leg)

Når har kogt færdig tages kød og ben op, benene smides ud, kødet skæres i små firkanter og sættes til side - det skal først i Bondesuppen lige før det er færdigt.

Suppen og grøntsagerne sies (snasken i sien smides ud) - du kan si suppen et par gange for at få yderligere grums væk - jo mere grums du får væk, jo mere klar bliver suppen og jo mere blæret ser det endelige resultat ud. Hvis du er forholdsvist ligeglad med udseendet er der et lavt gærde du kan springe over her.
Du skal gerne være endt op med ca 1 liter suppe - suppler med vand hvis nødvendigt.

Bondesuppe:
I din fine grundsuppe skal du smide følgende grøntsager, der er hakket fint, som du kender det fra frysesupper. Det skal koge i 20 minutter.

2 gulerødder
2 stilke bladselleri
1 porre
2 pastinakker
1 ds. hakkede tomater
1 kviste timian
1 halv frisk chili uden kerner
salt, peber
en stor håndfuld hakket bredbladet persille


Nu har suppen kogt med grøntsagerne i 20 minutter og du er lige ved at være færdig - kan du huske kødet? Det skal i nu sammen med en dåse kidneybønner - kog det i 5 minutter og smag til med salt og peber.

1 ds. kidneybønner (eller hvide bønner eller linser eller andet godt)

Retten kan serveres med den der butikskøbte revne parmesanost, som i min verden er det tredje krydderi. Brødet på billedet er et jeg har forelsket mig i og planket fuldstændigt fra Cofoco-restauranterne - jeg kæmper stadig med at få det helt perfekt, men jeg lover det ryger op, så snart jeg har luret det. Du kan starte ud med at købe manitoba-mel, hvis du kommer forbi det - jeg fandt mit som spotvare i Netto.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar